19 Şubat 2008 Salı

norvec Yasalari

Fahişelik, kadın pazarlama ve tüccarlığı
Bir başka insanı alıp satmak yasa dışıdır. Bu amaçla kişi tutma veya böyle organizasyonlara yardım etmek de yasa dışıdır. Eğer bu türden aktivitelerin kurbanıysanız kaçmak için yardım alabilirsiniz. Eğer bir kişi sizi fahişeliğe zorluyorsa ya da zorlamaya uğraşıyorsa sığınma kabul merkezi çalışanlarına bunu bildirebilirsiniz. Ayrıca Norveç Göçmen Bürosu UDI’yi de durumunuzdan haberdar etmelisiniz.

Hırsızlık ve çalıntı mallar
Hırsızlık Norveç’te yasa dışıdır. Çalıntı malların başkaları tarafından çalınmış olsa bile alım ve satımı yasadışıdır.

Kaçakçılık
Ülkeye yasa dışı şekilde mal sokmak yasaktır. Kaçakçılık mallarının alım ve satımı mahkeme ile sonuçlanabilir. Kaçak mal almadığınızdan emin olmak sizin sorumluluğunuzdur.

Uyuşturucular
Her türlü uyuşturucu ilacın satışı, bulundurulması ve tüketimi Norveç sınırları dahilinde yasaktır. Bazı ülkelerde yasal olabilecek kat, haşhaş ve kendir / hint keneviri (marijuana) Norveç’te yasa dışı kabul edilir.

Alkol
Norveç’te hemen her yerde alkol -tüketimi yasaldır. Alkollü araba -kullanmak yasa dışıdır.

Silahlar
Nefs-i müdafaa amaçlı bile olsa ateşli silah, bıçak veya herhangi başka bir silah taşımak yasadışıdır. Aynı durum kopya silahlar, oyuncaklar, havalı -tabancalar ve silah görünümlü diğer nesneler için de geçerlidir. Norveç -yetkililerinin özel izni olmadan silah alıp satmak yasa dışıdır.

Çocukların suiistimal edilmesi
Çocuklar ev içinde veya dışında yumruk, tekme veya başka türlü şiddet uygulamalarıyla cezalandırılmamalıdır. Çocukların fiziksel ve psikolojik olarak her türlü şekilde cezalandırılmaları yasa dışıdır ve suçlular mahkemeye çıkarılabilir. Çocuklara cinsel taciz katiyen yasaktır ve bu tür eylemler uzun bir hapis süreci ile sonuçlanabilir. »»

Zorla evlilik
Norveç’te 18 yaşın üzerindeki herkes evlenecekleri kişiyi seçme hakkına sahiptir. Buna göre Norveç’te yaşayan hiç kimse kendi iradeleri dışında yapacakları bir evliliğe-ne Norveç içinde ne de dışında-zorlanamazlar. Herkesin boşanmak isteyip istemediklerine karar verme hakkı vardır. Evlilik birçok dinde kutsaldır. Ancak başka kültürel ya da dini geleneklerde farklı kurallar işlese bile kanunlara uyulmak zorundadır. Bu konuda Bölüm 4’ten daha fazla bilgi edinin.

Cinsel yoldan bulaşan hastalıklar
Eğer cinsel yoldan bulaşan bir hastalık taşıdığınızın bilincindeyseniz ancak hala bu hastalığı başkalarına bulaştırıyorsanız mahkemeye verilebilirsiniz. Eğer cinsel yoldan bulaşan bir hastalık taşıdığınızdan şüpheleniyorsanız bir doktora gözükmelisiniz. Doktorlar hastalarının mahremiyetlerini korumakla yükümlüdür. Bu konuda daha fazla bilgi için Bölüm 2’yi okuyun.

Jenital tahrip
Kadınların sünnet edilmesi Norveç’te katiyen yasaktır. “Farz” da dahil olmak üzere her türlü kadın sünneti jenital tahrip olarak değerlendirilir. Birisini genç kızların ya da kadınların jenital tahribine zorlamak, onları ikna etmek ya da katılmalarını sağlamak da yasa dışıdır. Jenital tahrip 8 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Bu konu ile ilgili Bölüm 2’de daha fazla bilgi bulabilirsiniz. Sığınma kabul merkezi çalışanları bu kanun hakkında size daha fazla bilgi verebilir.

Ensest
Aile üyeleriyle (ebeveynler, çocuklar, kardeşler, büyükanne ve büyükbabalar gibi) cinsel ilişkiye girmek yasaktır. Ensest ilişki Norveç’te katiyen yasaktır.

Reşit olma yaşı
Norveç’te 16 yaşın altındaki biriyle cinsel ilişkiye girmek, her iki tarafın da rızası olsa da, yasaktır. Her bireyin cinsel ilişkiye gireceği kişinin 16 yaşından büyük olup olmadığını fark etmek kendi sorumluluğudur.

Tecavüz / Cinsel taciz
Tecavüz Norveç’te ciddi bir suçtur. Bu aynı zamanda evlilik içi tecavüz için de geçerlidir. Tecavüz için kurbanın nasıl giyimi ya da davranışı ne olursa olsun hiçbir bahane yoktur. Mahkum edilmiş tecavüzcüler hapse gönderilir.

Şiddet ve şiddet tehditleri
Herhangi bir kişiye karşı şiddet kullanımı ve kişiye fiziksel zarar verilmesi Norveç’te yasa dışıdır. Bu yasa aile üyeleri için de geçerlidir. Ayrıca bir kişiyi şiddetle tehdit etmek de yasa dışıdır. Yasa kadın ve çocuklara karşı şiddeti katiyen yasaklar. Aile içi ve dışı her türlü şiddet yasa dışıdır.

Ayrım
Ayrım demek bir kişiye cinsiyeti, uyruğu, ırkı, deri rengi, sakatlığı ya da cinsel tercihi sebebiyle diğer insanlara kıyasla daha kötü davranmaktır. Eğer etnik kökeniniz nedeni ile size kötü davranılıyorsa siz bir ırk ayrımı kurbanısınız. Bu, Norveç’te yasadışıdır fakat yine de mağazalarda, iş yerle-rinde veya toplumsal başka alanlarda karşılaşılabilir. Sığınma kabul merkezinizde de ayrım görülebilir.
Cezalandırma
Eğer kanunu çiğnerseniz mahkeme huzurunda sorgulanırsınız. Eğer suçlu bulunur ve ciddi bir suçtan hüküm giyerseniz uzun yıllar boyu hapis cezası ve / veya büyük bir para cezasına çarptırılırsınız. Norveç’teki en büyük ceza 21 yıl hapistir. Bu maksimum ceza ciddi narkotik suçları ve cinayet suçlarına ceza olarak verilebilir. Noveç’te idam cezası yoktur.

Sığınma talep edenler ve suç
Eğer sığınma talebinde bulunmuşken Norveç sınırları dahilinde bir suç işlerseniz UDI başvurunuzu çok hızlı bir şekilde işleme koyacaktır. Eğer başvurunuz reddedilirse kısa süre içinde sınırdışı edilirsiniz. Bu durum ayrıca daha ileriki tarihlerde Norveç’e ve başka birkaç Avrupa ülkesine girişinizi zorlaştırabilir.

Polis
Polisin birçok görevi vardır. Suçu önler ve huzuru sağlarlar. Ayrıca ülke sınırları dahilinde insanları korur ve suç olaylarını soruştururlar.

Her ülkenin
o ülkede ikamet edenlerin uyması gereken yasaları vardır. Bu, herkesin güvenliği için önemlidir. Bu bölüm sizi Norveç’teki yasalar konusunda bilgilendirecektir

Hiç yorum yok: