19 Şubat 2008 Salı

NorveC Toplumu

Norveç Toplumu
Bu bölümde
Norveç toplumunun nasıl işlediği hakkında bilgi edinebilirsiniz. Kendi ülkenizden farklılıklar gösterebilir. Toplumun tüm üyelerinin bu önemli olgulara aşina olmaları önemlidir.
DEMOKRASİ
Norveç demokratik bir ülkedir. Bu demektir ki herkesin oy verme ve ülkeyi kimin yöneteceğinin seçilmesinde rol almaya hakkı vardır.

Anayasa
Anayasa Norveç’teki en önemli kanundur. Ülkeyi kimin yöneteceğini ve nasıl yöneteceğini belirler. Anayasa ayrıca Norveç’te yaşayan kişilerin temel haklarını belirler.

Siyasi gücün bölünmesi
Norveç’te siyasi güç üç kurum tarafından paylaşılır: yasama kurumu olan Storting (parlamento), yürütme işlevini yerine getiren Hükümet, ve yargı kurumu olan Adliye (mahkemeler). Siyasi güç birbirlerini dengelemeleri ve herhangi bir kolun kendi çıkarları İçin güçlerini kötüye kullanmasının önlenmesini sağlamak için üç kuruma dağıtılmıştır.

Hukuk devleti
Kimse yargılanmadan hapse atılamaz. Kanunlar ve düzenlemeler Norveç vatandaşlarının haklarının korunmasını garanti eder. Kanunlar Norveç’te yaşayan her bireyin vazifesini belirler. Yalnızca mahkemeler kişileri cezalandırma hakkına sahiptir. Buna hukuk devleti denir.

İfade özgürlüğü
Demokraside ifade özgürlüğü çok önemlidir. İfade özgürlüğü kimsenin söyledikleri ya da düşündükleri sebebiyle zulme uğramaması demektir. Herkesin toplumun durumu hakkındaki düşüncelerini ifade etme hakkı vardır. Norveç’te Birkaç televizyon ve radyo kanalları ile yüzden fazla gazete vardır. Gazeteciler genelde hükümeti, diğer kamu kuruluşlarını ve güç sahibi insanları eleştirirler. Bağımsız medya demokraside önemlidir.

Din özgürlüğü
Norveç Kilisesi hükümet tarafından resmen tanınmış kilisedir ancak herkesin kendi inancının gereklerini yerine getirme özgürlüğü vardır. Dini özgürlük aynı zamanda dini inanca sahip olmama anlamına da gelir. Dinin Norveç’teki siyasi ve sosyal yaşam üzerinde küçük bir etkisi vardır. Birçok insan din ve inancı özel bir mesele olarak görür.

Eşitlik ve eşit haklar
Norveç’te cinsiyet, ırk, din veya cinsel tercih sebebiyle ayrım yapmak yasaktır. Kadın ve erkekler eşit statüdedir ve toplumun tüm alanlarında eşit haklara sahiptirler. Cinsel eşitlik kadın ve erkeklerin evde, işyerinde, siyasette ve toplumdaki her yerde aynı fırsatlara, haklara ve yükümlülüklere sahip olmaları demektir.

Refah devleti
Norveç hükümeti kimsenin açlık çekmemesini veya eğitim, tıbbi destek, giyim veya barınma konusunda eksiklik yaşamamasını sağlar. Buna refah devleti adı verilir. Yerel ve merkezi hükümet yetkilileri okullar, hastaneler, yol inşası, pansiyonlar, sosyal hizmetler ve başka amaçlar için bütçe tahsis eder. Para ülkede oturan kişilerin direk ve dolaylı yoldan ödediği vergilerden gelir. Her birşey aldığınızda ödediğiniz paranın bir kısmı hükümetin kasasına girer. Hükümet ayrıca petrol üretiminden ve başka iş aktivitelerinden para kazanır. Birçok önemli şirketin sahibi Norveç hükümetidir.

Vergi
Norveç’teki herkes kazandıkları üzerinden vergi verir. En az kazananlar en az vergiyi verirken en çok kazananlar da en yüksek vergiyi verir. Vergi gelirleri hükümetin bize çeşitli refah hizmetleri ve yarar sunmasını sağlar. Örneğin, yaşadığınız sığınma kabul merkezleri, çocuklarınızın gittikleri okul ve sağlık hizmetlerinden faydalandığınız hastanelerin hepsinin masrafları her Norveç vatandaşının verdiği vergilerle karşılanır. »»

Çocuk hakları
Çocuklar açıkça belirtilmiş önemli haklara sahiplerdir. »»

Yetiştirme
Ebeveynler çocuklarını onların ilgi ve gereksinimlerini yerine getirecek şekilde yetiştirmelidir. Çocuklara Norveç toplum sisteminin işleyişi öğretilmelidir.Çocukların ayrıca insan hakları ve eşitlik kavramlarını anlamaları da sağlanmalıdır. Çocuklara vurmak ya da onlara herhangi bir şekilde fiziksel ceza vermek, sebebi ne olursa olsun yasaktır. Ayrıca bir çocuğu akli olarak suiistimal etmek de yasaktır.

Çocuklar ve iş
12 yaşın altındaki çocukların para karşılığı çalıştırılmaları yasaktır. On üçüncü doğum günlerinden sonra gazete dağıtımı gibi hafif işlerde çalışabilirler. Çalıştıkları iş çocukların güvenliğini, sağlığını veya gelişimini etkilememeli ve okuldaki durumlarını da olumsuz yönde etkilememelidir.

Çocuk Refah Kurumu
Çocuk Refah Kurumu’nun görevi zor durumdaki çocuklara yardım etmektir. Norveç’te çocuğun risk altında olduğunun düşünülmesi durumunda Çocuk Refah Kurumu müdahalede bulunabilir. Genelde Çocuk Refah Kurumu Memurları aileleri çocuklarına iyi bakmalarını sağlayacak şekilde yönlendirir. »»

Aile yaşamı
Norveç’teki insanlar 18 yaşına ayak basmalarından sonra istedikleri her kimse onlarla yaşayabilirler. Birçok insan yalnız yaşar. Bazı kişiler dul ebeveynlerdir, bazıları hemcinsleri olan bir partnerle bazıları da arkadaşlarıyla yaşar. Evlenebilir ya da partner olduğunuzu yetkililere bildirebilirsinizya da basit şekilde yalnız yaşayabilirsiniz. Homoseksüel çiftler Norveç’te kayıtsız ya da kayıtlı partnerler olarak yaşayabilirler.

Evlilik
Evlenebilmeleri için erkek ve kadının 18 yaşında olmaları gerekir. Herkesin evleneceği kişiyi seçme özgürlüğü vardır. Norveç’te hiç kimse evliliğe zorlanamaz ya da çocuk ve gençler zorla evlendirilmeleri İçin yurtdışına yollanamaz. Eğer bir evlilik baskı altında gerçekleşmişse ailenin yeniden birleşmesine izin verilmez.

BOŞANMA

Hem erkek hem de kadının boşanma hakkı vardır. Eğer eşlerden biri diğeriyle daha fazla evli kalmak istemiyorsa öncelikle resmi ayrılık (boşanma sonuçlanmadan önceki bekleme süreci) talep etmelidir.

Şiddet
Aile üyelerine karşı şiddet veya tehdide Norveç sınırları dahilinde izin verilmez. Bölüm 5’te bu konuda daha fazla bilgi edinebilirsiniz. Ülke çapında 50 adet aile içi şiddet barınağı bulunmaktadır. Bu barınaklara fiziksel olarak suiistimale uğramış ve kendilerini tehdit altında hissetmiş kadın ve çocuklar kabul edilir. Buralara sığınmak ya da bu sığınaklarla temasa geçmek için herhangi bir kimsenin yönlendirmesine gerek bulunmamaktadır.

Hiç yorum yok: